Kyrö: Příběh finského snu zrozeného v sauně

Kyrö: Příběh finského snu zrozeného v sauně

Finsko, země saun a ryzích přátelství, ale také místo, kde se rodí odvážné nápady. Palírna Kyrö je brutálně finským snem, který se stal skutečností. Zde se vyrábějí nápoje z žita s divokými nápady, které jsou určeny k objevování a sdílení - společně.

Příběh palírny Kyrö začal, jak jinak, než v sauně. Skupina přátel se v jednom finském parním ráji potkala, popíjela žitnou whisky a začala se ptát, proč vlastně nikdo nedestiluje žitnou whisky přímo ve Finsku. Možná to zní jako typický nápad po noci plné pití, ale překvapivě ráno stále považovali myšlenku založit vlastní palírnu za dobrý nápad. A tak začala neuvěřitelná cesta palírny Kyrö.

Hledání vhodného místa pro palírnu bylo dalším dobrodružstvím zakladatelů. Nejprve navštívili rodinnou farmu v Isokyrö, která byla sice okouzlující, ale nesplňovala jejich ambiciózní plány. Pak, na cestě na plánovací schůzku (což ve skutečnosti zahrnovalo večeři a pití), si všimli starého mléčného provozu, který byl nyní prázdný - nebo spíše plný aut, protože bývalí dělníci z mlékárny ho využívali jako garáž.

Nastal čas pro první destilaci: rodiče hlavního destilatéra Kalleho odjeli na dovolenou a část jejich domu byla rychle proměněna v místnost pro kvašení. Za týden tu byla kalná destilátorská směs a vůně, která se stala všem velmi známou. Nejbližší vhodná destilační aparatura byla stovky kilometrů daleko v první finské palírně kraftové whisky Beerhunters, v Pori. Ti byli dost laskaví, že nám dovolili používat jejich destilační aparaturu pro naši první várku, ovšem za podmínky, že si ji dopravíme sami.

Výsledkem této odvážné cesty byla průzračná kapalina, která voněla a chutnala jako domácí destilát. Bylo nemožné říci, zda se z ní stane dobrá žitná whisky. Aby získali zpětnou vazbu, rozhodl se Miika pašovat vzorek na Whisky Show do Londýna. Nalil si trošku do skleničky na pánských toaletách k ochutnávce a obcházel stánky. Nový destilát si získal uznání.

Bylo načase udělat věci. V roce 2014 byly kotlové aparatury poprvé ohřáté v starém mléčném provozu a první nápoje byly podávány v "Turistické agentuře Isokyrö", dočasném speakeasy baru v Helsinkách. Vždy byl plný dvou skupin zákazníků: přátel zakladatelů a zmatených starších lidí.

Jakmile se první várka whisky tichounce zrýmovala v sudech, kluci si uvědomili, že by mohlo být důležité mít něco jiného k prodeji během čekání. A tak vznikl gin. A jak se ukázalo, gin byl docela dobrý. V roce 2015, kdy Miika jel na kole v Estonsku, dostal telefonát, ve kterém mu řekli: "Nevíme o vaší palírně vůbec nic, ale váš gin byl vybrán jako nejlepší gin pro Gin & Tonic. Doporučujeme vám se připravit, než toto ocenění vyjde veřejně."

A my jsme se připravili. A prodali jsme celou várku během dvou dnů.

Dnes je naše palírna vyrostla z divokého snu na řemeslnou sílu s dovednostmi a kapacitou - a taky docela dobrými destiláty. Všechno začalo žitnou whisky v sauně a žito zůstává v jádru Kyrö Distillery. Možná je to nejnáročnější obilnina na destilaci kvůli své povaze, ale my stále používáme výhradně finský celozrnný žito ve všech našich produktech - ať už jde o whisky, gin nebo likér.

V roce 2020 jsme prodali více dezinfekčního gelu než ginu. Nikdy nevíte, co přinese budoucnost. Nejlepší dobrodružství jsou vždy před námi.

Zpět na blog