Finsko a jeho lahodná single malt whisky

Finsko a jeho lahodná single malt whisky

Pokud se vydáte na sever do krásného Finska a ocitnete se v městě Lahti, neměli byste minout jedno ze skvostných pokladů této oblasti – Teerenpeli Distillery. Jedná se o jednu z nejstarších palíren v oblasti severní Evropy a v současnosti je jasným lídrem na trhu s finskou single malt whisky.

Historie Teerenpeli Distillery sahá až do roku 2002, kdy byla založena v samém centru města Lahti, uvnitř restaurace Taivaanranta. Dnes je v tomto prostoru otevřená pro veřejnost výstava, která návštěvníkům poskytuje fascinující pohled do procesu výroby whisky, surovin a detailní prohlídku měděných kotlů a skladovacích sklepů.

Ale to není vše. Hlavní část Teerenpeli Distillery, která byla založena v roce 2015, se nachází mimo centrum města Lahti, vedle pivovaru. Jedná se o největší palírnu single malt whisky ve Finsku, která produkuje až 160 000 litrů whisky ročně. K tomu navíc patří i nově otevřené návštěvnické centrum s průvodci, kteří vás provedou palírnou a pivovarem.

Teerenpeli Distillery je hrdá na svou tradici a používá tradiční měděné kotly vyrobené ve Skotsku. Spiritus zraje v dubových sudech po dobu nejméně tří let, jak to vyžaduje zákon. Momentálně se používají různé velikosti sudů pocházející z Skotska, USA, Španělska a Portugalska, které slouží k dozrávání whisky a přidávají jí jedinečné chutě a vůně.

Co se týče samotné whisky, Teerenpeli Distillery vyrábí širokou škálu single malt whisky. Používají pro ni nejkvalitnější sladový ječmen a nejčistší podzemní vodu. Destilace probíhá v tradičních měděných kotlících dovážených ze Skotska. Mezi oceněné single malty patří Teerenpeli Aged 10 Years Single Malt, KASKI, SAVU a PORTTI. Během téměř dvaceti let historie palírny Teerenpeli byla také vydána řada limitovaných edicí single malt whisky, které rychle našly své nadšené příznivce.

Teerenpeli Distillery není pouze místem, kde se vyrábí neuvěřitelně chutná whisky, ale také místem, kde se uchovává bohatá historie a tradice palírenského řemesla ve Finsku. Ať už jste znalci whisky nebo jen zvědaví nadšenci, tato produkty této palírny stojí za vyzkoušení.

Zpět na blog